Gezonde vetten

Zijn gezonde vetten net zo belangrijk als eiwitten?

Vaak wordt sportvoeding enkel geassocieerd met eiwitten, alsof het de enige belangrijke voedingsstof is voor sporters. Maar waar blijven de gezonde vetten? Hoewel eiwitten belangrijk zijn voor de spieren, mogen we niet vergeten dat gezonde vetten ook cruciaal zijn voor zowel de gezondheid als de sportprestaties. Het probleem is dat veel mensen denken dat vetten en overgewicht altijd samen gaan, waardoor gezonde vetten minder aandacht krijgen. Toch verdienen ze net zoveel liefde als eiwitten!

Maar van vetten word ik dik...

Als u wilt afvallen, dan is het een fabel dat vetten automatisch leiden tot gewichtstoename. In feite kan het opnemen van gezonde vetten in uw dieet u juist helpen om af te vallen. Gezonde vetten zorgen voor een verzadigd gevoel en kunnen uw hongergevoel verminderen, waardoor u minder snel geneigd bent om te snacken tussen de maaltijden door. Bovendien kunnen gezonde vetten uw stofwisseling verhogen en bijdragen aan de verbranding van vet.

Als u daarentegen wilt aankomen, is het belangrijk om te weten dat vet nodig is voor de groei en ontwikkeling van het lichaam, vooral voor spiergroei. Door gezonde vetten op te nemen in uw dieet, kunt u de opbouw van celmembranen verbeteren en bijdragen aan een betere energieopname en -verbranding. 

first things first, wat zijn gezonde vetten eigenlijk

Gezonde vetten zijn onverzadigde vetten die kunnen helpen het risico op hartziekten, beroertes en andere chronische aandoeningen te verminderen. Onverzadigde vetten omvatten oliezuur (omega-3) en linolzuur (omega-6). Omega-3 en omega-6 worden “essentiële vetzuren” genoemd omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken en ze dus via de voeding moeten worden opgenomen.

VOedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten

Hoeveel gram gezonde vetten mag u per dag

Het precieze aantal gram gezonde vetten per dag hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, fysieke activiteit en persoonlijke gezondheidstoestand. Als algemene richtlijn geldt dat een volwassene ongeveer 20% tot 35% van hun dagelijkse calorieën uit vetten moet krijgen. Voor een persoon met een dagelijkse calorie-inname van 2000 calorieën, zou dit neerkomen op 44-77 gram vet per dag. 

Het is daarbij wel heel belangrijk om te onthouden dat niet alle vetten gelijk zijn. Gezonde vetten helpen het lichaam op verschillende manieren, terwijl ongezonde vetten, zoals verzadigde vetten en transvetten, kunnen leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Zorg er dus voor dat het aantal gram vet wat u binnenkrijgt zoveel mogelijk uit onverzadigde vetten bestaat.

Hoe gezonde vetten kunnen helpen bij het verbeteren van uw sportprestaties

We zeiden het al eerder, gezonde vetten kunnen een positief effect hebben uw sportprestaties, en wel hierom:

  • Verbetert de opname van voedingsstoffen: Gezonde vetten helpen bij de opname van voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen. Dit is belangrijk voor atleten, die veel voedingsstoffen nodig hebben om hun lichaam te voeden en te herstellen.
  • Verhoogt het uithoudingsvermogen: Vetten helpen bij het verhogen van het uithoudingsvermogen. Dit is belangrijk voor atleten die lange afstanden of intensieve trainingen moeten volbrengen.
  • Verbetert de mentale focus: Gezonde vetten helpen bij het verbeteren van de mentale focus en concentratie, wat belangrijk is voor atleten die snel moeten reageren tijdens wedstrijden of trainingen.
  • Verbetert het herstel: Gezonde vetten kunnen helpen bij het verbeteren van de hersteltijd van het lichaam, waardoor atleten sneller weer in staat zijn om te presteren.

Voorbeeldmenu met gezonde vetten

Dit menu bevat veel gezonde vetten, waaronder omega-3 vetten uit vette vis, onverzadigde vetten uit noten, zaden, avocado’s en olijfolie. Het is belangrijk om te onthouden dat het toevoegen van gezonde vetten uw voeding alleen niet voldoende is voor gewichtsverlies of om aan te komen. Het is ook belangrijk om fysiek actief te blijven en om een evenwichtig dieet te volgen.

Maandag

Ontbijt: Groene smoothie met avocado, spinazie, komkommer en lijnzaad.

Lunch: Quinoa salade met gegrilde groenten, kip en noten.

Diner: Zalm met gebakken groenten en kikkererwten.

Dinsdag

Ontbijt: Griekse yoghurt met bessen, honing en lijnzaad.

Lunch: Grillet zalm wrap met sla, tomaat en hummus.

Diner: Kip met amandelen en gebakken bloemkool.

Woensdag

Ontbijt: Pannenkoeken met banaan, eiwitpoeder en notenboter.

Lunch: Tonijnsalade met quinoa, tomaat en avocado.

Diner: Runderstoofpot met groenten en bonen.

Donderdag

Ontbijt: Scrambled eggs met spinazie en champignons.

Lunch: Wraps met kalkoen, sla, tomaat en hummus.

Diner: Gebakken vis met gebakken aardappelen en groenten.

vrijdag

Ontbijt: Smoothie bowl met banaan, mango, yoghurt en lijnzaad.

Lunch: Veggie burger met gebakken aardappelen en groenten.

Diner: Gegrilde kip met groene salade en avocado.

Zaterdag

Ontbijt: Omelet met groenten, kaas en lijnzaad.

Lunch: Quinoa salade met gegrilde groenten, noten en feta.

Diner: Gegrilde zalm met asperges en gebakken aardappelen.

zondag

Ontbijt: Pannenkoeken met bessen, honing en notenboter.

Lunch: Kalkoensandwich met sla, tomaat en avocado.

Diner: Runderstoofpot met groenten en linzen.

Disclaimer, wij zijn geen diëtisten. Wilt u het precieze aantal gram gezonde vetten weten wat bij u past, laat u dan informeren door een gecertificeerde diëtist(e).

“I can't control everything in my life, but i can control what i put in my body."